Eugène Brands

Eugène Brands (Amsterdam, 1913 - 2002)

View the collection

Eugène Brands werd geboren op 15 januari 1913 in Amsterdam. Van 1931 tot 1934 volgt hij een opleiding aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool in reclameontwerpen. Na enkele maanden als reclameontwerper op verschillende bureaus gewerkt te hebben, kiest hij voor het beeldend kunstenaarschap. Hij is als zodanig autodidact.

Read more View the collection

 

Collection Eugène Brands

Artists

Over Eugène Brands

In 1948 wordt hij lid van de Nederlandse Experimentele groep REFLEX, die later,wat betreft een aantal kunstenaars, uitmondt in CoBrA. Zijn ontmoeting met Willem Sandberg, voormalig directeur van het Stedelijk Museum te Amsterdam, leidt tot de tentoonstelling waarin CoBrA zich voor het eerst in 1949 in Nederland presenteert. Brands verlaat CoBrA een jaar na de oprichting in 1949 om zich in de daarop volgende 10 jaar terug te trekken op zijn atelier en zich te laten inspireren door ‘de wereld van het kind’. Hij ontdekt hiervoor een speciale techniek, namelijk olieverf op papier.

Vanaf 1967 is hij o.a. docent Vrij Schilderen aan de Koninklijke Akademie voor Moderne Kunst en Vormgeving te ‘s-Hertogenbosch. Brands heeft talrijke eenmans- tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad. Belangrijke overzichts tentoonstellingen zijn in 1969 in het Stedelijk Museum te Amsterdam, in 1988 in het Stedelijk Museum Schiedam, in 1990 in de Beyerd te Breda, en in 1997 en 2001 in het CoBrA Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen.

Eugène Brands woonde en werkte in Amsterdam, tot hij in 1974 een zomerverblijf betrekt in Nunspeet op de Hoge Veluwe. Daar in de stilte van de natuur voelt hij het mysterie van de kosmos sterker dan ooit. In de schoonheid, de kleuren van zowel krokussen en viooltjes als de weerspiegeling van de vijver in de tuin, ligt het mysterie voor hem opgesloten.

In 1993 besluit Brands te stoppen met schilderen op doek. Het is fysiek te zwaar voor hem geworden. Na die tijd beperkt hij zich tot zijn geliefde gouaches op papier, omdat de techniek van de gouache zich het best leent voor de vrijheid die hij wil bereiken.

× contact us