Christo

Christo (13 juni 1935 - 31 mei 2020)

View the collection

In 1958 ontmoetten Christo en Jeanne-Claude elkaar. Sinds 1994 heeft het duo de kunstenaarsnaam ‘Christo’ veranderd in ‘Christo en Jeanne-Claude’. Beide zijn op 13 juni 1935 geboren. Christo in Bulgarije en Jeanne-Claude in Frankrijk. De samenwerking van de kunstenaars voert een stuk verder terug dan de officiële naamsverandering in 1994. Tot kort geleden, op 31

Read more View the collection

 

Collection Christo

Artists

Over Christo

In 1958 ontmoetten Christo en Jeanne-Claude elkaar. Sinds 1994 heeft het duo de kunstenaarsnaam ‘Christo’ veranderd in ‘Christo en Jeanne-Claude’. Beide zijn op 13 juni 1935 geboren. Christo in Bulgarije en Jeanne-Claude in Frankrijk. De samenwerking van de kunstenaars voert een stuk verder terug dan de officiële naamsverandering in 1994. Tot kort geleden, op 31 mei 2020, is Christo overleden. Zijn vrouw Jean- Claude op 18 november 2009 in New York. 

Een belangrijk aspect van hun werk is de plek in de publieke ruimte waar zij het realiseren. Zij staan bij veel mensen bekend als ‘inpakkunstenaars.’ Die benaming is afkomstig van een aantal grootschalige projecten, waarbij ze publieke gebouwen inpakten. Zelf willen ze benadrukken dat hun kunst verder reikt dan alleen inpakken.

Hoewel Christo en Jeanne-Claude vaak geassocieerd worden met land art, lijkt de term ‘environmental art’ beter op zijn plaats om het werk van deze kunstenaars te karakteriseren. Hun werk wordt doorgaans gerealiseerd in een stedelijk omgeving. Als ze toch in een natuurlijke omgeving werken, dan zijn dit nooit volstrekt afgelegen gebieden.

Het duo vindt het belangrijk om onafhankelijk te blijven van overheden en derden. Ze verkopen met dit doel de ontwerpschetsen en tekeningen, die vooraf zijn gegaan aan hun projecten. Daarmee ziet het uiterst succesvolle duo steevast kans hun arbeidsintensieve en grootschalige projecten te financieren. Om onafhankelijk te kunnen blijven gaan ze principieel niet in zee met sponsoren. Alle vormen van giften, fondsen en samenwerkingsverbanden wijzen ze pertinent af. Iedereen die meewerkt aan het opbouwen van de kunstwerken wordt gewoon betaald. Er mag dan ook gerust worden gezegd dat Christo en Jeanne-Claude niet alleen kunstenaars, maar ook organisatoren van wereldformaat zijn.

 

× contact us