Gerrit Benner

Leeuwarden, 31 juli 1897 – Nijemirdum, 15 november 1981

View the collection

Benner was een zoon van timmerman Hendrikus Jacobus Benner en Idske Zijlstra. Hij werd aan de ambachtsschool opgeleid tot huisschilder. Na zijn huwelijk in 1918 met Geesje Schaap, opende het echtpaar een winkel in galanterieën in Leeuwarden, hij bleef daarnaast actief als huisschilder en ontwikkelde zich als autodidactisch kunstschilder. In 1937 werd de winkel failliet

Read more View the collection

 

Collection Gerrit Benner

Artists

Over Gerrit Benner

Benner was een zoon van timmerman Hendrikus Jacobus Benner en Idske Zijlstra. Hij werd aan de ambachtsschool opgeleid tot huisschilder. Na zijn huwelijk in 1918 met Geesje Schaap, opende het echtpaar een winkel in galanterieën in Leeuwarden, hij bleef daarnaast actief als huisschilder en ontwikkelde zich als autodidactisch kunstschilder. In 1937 werd de winkel failliet verklaard, Benner raakte in een psychische crisis en vernietigde vrijwel al het werk dat hij had gemaakt.[2]

Na de Tweede Wereldoorlog koos Benner definitief voor het kunstenaarschap en kreeg hij iets te zien van recente ontwikkelingen in de schilderkunst. Hij leerde Siep van den Berg en zijn vrouw Fie Werkman kennen en kwam zo in aanraking met het werk van Hendrik Werkman, waardoor hij korte tijd werd beïnvloed. Ook vond hij inspiratie bij de kunstenaars van de École de Paris zoals Bazaine, Soulages en Manessier. Zijn werk heeft raakvlakken met Cobra en De Ploeg.

Ondanks invloeden en raakvlakken werkte Benner in relatief isolement. In 1954 nam hij het atelier van Karel Appel in Amsterdam over. Vanaf de verhuizing naar Amsterdam richtte hij zich met name op het Friese landschap. Hij werd vooral bekend door zijn abstracte, veelkleurige landschapsschilderingen in Neo-expressionistische en abstract-expressionistische stijl. Hij is nooit volledig abstract geworden in zijn kunst; het landschap bleef er aanwezig.

Benner keerde uiteindelijk op late leeftijd naar Friesland terug. Vanaf 1971 woonde hij in Gaasterland. Hij overleed tien jaar later, op 84-jarige leeftijd.

× contact us