Constant

Constant (Amsterdam, 1920 - 2005)

View the collection

De in Amsterdam geboren kunstenaar Constant Nieuwenhuijs, beter bekend als Constant, behoort samen met kunstenaars als Karel Appel en Corneille tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars die betrokken is geweest bij Cobra. De periode tussen 1938 en 1940 gaat Constant naar de School voor Toegepaste Kunsten en aansluitend naar de Rijksakademie in Amsterdam. Hij is actief als kunstschilder, beeldhouwer en architect.

Read more View the collection

 

Collection Constant

Artists

Over Constant

De in Amsterdam geboren kunstenaar Constant Nieuwenhuijs, beter bekend als Constant, behoort samen met kunstenaars als Karel Appel en Corneille tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars die betrokken is geweest bij Cobra.

De periode tussen 1938 en 1940 gaat Constant naar de School voor Toegepaste Kunsten en aansluitend naar de Rijksakademie in Amsterdam. Hij is actief als kunstschilder, beeldhouwer en architect. Vanaf 1945 maakt hij vooral abstracte, ijzeren sculpturen en schildert hij in expressionistische stijl. In 1948 richt hij samen met Appel, Asger Jorn en Corneille de Cobra-beweging op. In hetzelfde jaar is hij tevens medeoprichter van de Experimentele Groep van Nederlandse beeldende kunstenaars, waarvoor hij het manifest schrijft. Hij werkt in het begin van de jaren vijftig in de bekende kleurrijke stijl van Cobra. Naast schilderijen in olieverf maakt hij een reeks van kleurenlitho’s (een steendruktechniek) in de Cobrastijl.

De Cobrabeweging bestond uiteindelijk maar kort. In 1951 werd deze alweer opgeheven. In de periode na Cobra nam het oeuvre van Constant een opmerkelijke wending. In 1956 laat de kunstenaar het schilderen achter zich. Hij gaat zich dan bezighouden met stedelijke planning. In 1958 ontwerpt hij door middel van maquettes, geschriften en documenten het project New Babylon, een utopische stad. Het staat in het teken stond van dynamiek, mobiliteit en een toekomstige denkbeeldige ideale maatschappij.

× contact us