Corneille

Home / Artiesten / Corneille
Biografie Corneille

Corneille, (Luik 1922 – Paris 2010)
Cornelis Guillaume van Beverloo (Corneille) was samen met Karel Appel en Jan Nieuwenhuys medeoprichter van de Nederlandse Experimentele Groep in 1948. Later ging deze groep met een groot aantal andere (internationale) artiesten op in de kunststroming Cobra. Corneille verhuisde in 1950 naar Parijs en nam daar deel aan diverse exposities en tentoonstellingen.

Corneille ondernam een reis naar de Sahara ongeveer een jaar later. De eerste kennismaking met de woestijn liet een diepe indruk achter. Deze indrukken gebruikte hij in een reeks werken die hij maakte in dit gebied. De aarde werd afgebeeld als een door de zon verschroeid lichaam van zand en steen waarop slechte enkele dieren en plantensoorten overleefden. Begin jaren 60 reisde hij verder naar Midden Afrika, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. In zijn werk volgde vaak landschappen en steden gezien vanuit ‘vogelperspectief’ en er kwam meer beweging in kleurcontrasten en ontstonden compacte vormen.

Pas eind jaren zestig krijgen Corneille’s tekeningen, gouaches en schilderijen een meer figuratief karakter en treden de grote kleurvlakken op de voorgrond. Op geheel eigen wijze verhaalt Corneille wat hij meegemaakt en beleeft heeft. Hij schilderde vanaf deze periode tot zijn dood visioenen van exotische landschappen, tuinen, dieren en vrouwen.

Corneille kan gezien worden als één van de populairste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd en is internationaal ook zeer bekend.

Contact

Heeft u een vraag? Stuur ons een mail